Šaliansky Maťko

Šaliansky Maťko

„Tento chlapec, to som ja, Šaliansky Maťko,
Maťko preto, že ma tak volajú, a šaliansky preto,
že som sa narodil v Šali.
Súťaž v prednese slovenskej povesti nazvali podľa mňa
ŠALIANSKY MAŤKO J. C. Hronského.“

 

Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou Vás pozýva na regionálne kolo súťaže v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko J. C. Hronského. Súťaž  sa uskutoční  30. januára  2020 o 8,30 h v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou.

 

 

Viac o tejto súťaži sa dozviete na internetovej stránke:

http://www.salianskymatko.sk/?page=propozicie

Výpožičný čas počas vianočných sviatkov

Výpožičný čas počas vianočných sviatkov

Milí čitatelia,

Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou Vám oznamuje, že počas vianočných sviatkov 2019 bude knižnica otvorená nasledovne:

23.12.2019 pondelok
otvorené
7.30 – 17.00 h
27.12.2019 piatok
otvorené
7.30 – 17.00 h
28.12.2019 sobota
otvorené
9.00 – 12.00 h
30.12.2019 pondelok
otvorené
7.30 – 17.00 h
31.12.2019 utorok
otvorené
7.30 – 12.00 h

1. januára 2020 je štátny sviatok a od 2. januára 2020 bude knižnica otvorená podľa výpožičných hodín.

V sobotu 4. januára 2020 bude knižnica zatvorená.

Celé Slovensko číta deťom

Celé Slovensko číta deťom

Aj my sme sa na Mikuláša zapojili do tejto úžasnej akcie. A spolu s naším hosťom Valentínom Šefčíkom sme čítali deťom z celého vranovskeho regiónu.

Hrdinom projektu CELÉ SLOVENSKO ČÍTA DEŤOM sú deti a rodina, jej atmosféra, rozširovanie a prehlbovanie komunikácie medzi rodičom a dieťaťom prostredníctvom knihy a spoločného čítania, s perspektívou harmonizovania vzťahov a zároveň obohacovania krásou slova, krásou príbehov a krásou vzájomne prežitého. Čítanie veľkých malým je o budovaní vzájomnej dôvery, o pocite istoty, ochrany, je o pravom zázemí, ktoré každý malý, ale aj veľký, človek veľmi potrebuje. Je to ten pocit, ktorý nám nemôže poskytnúť ani televízna ilúzia, ani kontakty cez sociálne siete, ani nadšenie z počítačových hier.

100 ROKOV ZÁKONA O VEREJNÝCH KNIŽNICIACH

100 ROKOV ZÁKONA O VEREJNÝCH KNIŽNICIACH

Konferencia 100 ROKOV ZÁKONA O VEREJNÝCH KNIŽNICIACH: Minulosť – súčasnosť – budúcnosť verejných knižníc

Prešovský samosprávny kraj v spolupráci s Knižnicou P. O. Hviezdoslava v Prešove a Krajskou pobočkou Spolku slovenských knihovníkov a knižníc pri príležitosti 100. výročia prijatia prvého zákona o verejných knižniciach dňa 11. decembra 2019 pripravil odbornú konferenciu pod názvom 100 ROKOV ZÁKONA O KNIŽNICIACH venovanú minulosti, súčasnosti a budúcnosti verejných knižníc.

Konferencia sa uskutočnila v priestoroch veľkej zasadačky Úradu Prešovského samosprávneho kraja na Námestí mieru 2, v Prešove.
Konferenciu otvoril a účastníkov privítal predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský, ktorý prevzal nad ňou záštitu a bol jej čestným hosťom. Zástupcovia Slovenskej národnej knižnice v Martine, p. Z. Prachárová a Spolku slovenských knihovníkov a knižníc p. H. Mlejová, predniesli na konferencii úvodné príhovory.
S odbornými príspevkami z knižničnej minulosti, súčasnosti, ale aj o víziách do budúcnosti, na konferencii vystúpili knihovníci a odborníci.