Ján Štrasser

Ján Štrasser

Viete, že…?

Dnes (25. 2.) si pripomíname narodenie básnika Jána Štrassera. Narodil sa v roku 1946 v Košiciach. Je autorom populárnych piesní, esejista a divadelný dramaturg. Pôsobil ako redaktor Mladej tvorby, bol divadelným dramaturgom na Poetickej scéne a v Štúdiu S. Neskôr pracoval v Slovenských pohľadoch a týždenníku Domino fórum. Je autorom mnohých básnických zbierok, napr. Priamy prenos, Práca na ceste a kniha Lenže ja som iba komik… Rozhovory s Jánom Štrasserom sa nachádzajú aj v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou. Napísal piesne k muzikálom Cyrano z predmestia a Neberte nám princeznú.

 

 

 

 

Kvíz na jarné prázdniny

Kvíz na jarné prázdniny

Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou si pre všetky deti, ktoré sa chcú počas jarných prázdnin zabaviť a zároveň sa naučiť niečo nové, pripravila ďalšiu aktivitu. Tentokrát je to kvíz zameraný na tému jari, na ktorú sa už všetci veľmi tešíme. Zahrať si ho môžete tu Kvíz na jarné prázdniny.

Vyhodnotenie celoslovenskej súťaže o najlepšiu komiksovú prácu sa blíži do finále

Vyhodnotenie celoslovenskej súťaže o najlepšiu komiksovú prácu sa blíži do finále

Milí komiksáci,

ďakujeme vám za kvalitné komiksové práce, ktorými ste sa zapojili do súťaže Komiksiáda alebo komiksom k čítaniu v roku 2020, ktorú pravidelne organizuje Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou. Kvalitu zaslaných prác posudzuje vedúci Katedry slovenského jazyka a literatúry Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove, jazykovedec a spisovateľ Peter Karpinský. Veríme, že tento literárno-výtvarný druh umenia si nielen zachová svojich verných priaznivcov, ale aj rozšíri rady o ďalších nových nadšencov tak v tvorbe, ako i v čítaní komiksov.

Víťazov ôsmeho ročníka súťaže vám predstavíme 5. marca 2021  o 8.00 h a 10.00 h na odbornom seminári s Petrom Karpinským.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

Jozef Cíger Hronský

Jozef Cíger Hronský

Pred 125 rokmi ( 22. 2. 1896) sa vo Zvolene narodil prozaik, autor literatúry pre deti a mládež Jozef Cíger Hronský. Pôsobil ako učiteľ a v roku 1933 sa stal tajomníkom Matice slovenskej. Od roku 1940 pôsobil ako správca Matice slovenskej. Redigoval časopis pre deti Slniečko. Po vojne emigroval do Argentíny, kde strávil zvyšok svojho života. Podieľal sa na založení Zahraničnej Matice slovenskej. Pôsobil v Slovenskom kultúrnom spolku v Argentíne.  V roku 1956 sa stal predsedom Slovenskej národnej rady v zahraničí a bol menovaný čestným predsedom Spolku slovenských spisovateľov a umelcov v zahraničí. V roku 1993 previezli jeho telesné pozostatky do Martina a uložili ich na Národnom cintoríne. Mnohé z jeho diel nájdete v Hornozemplínskej knižnici. Niektoré diela patria medzi odporúčanú literatúru pre študentov.