Kto sa hrá, nehnevá

Kto sa hrá, nehnevá

Cieľom Klubu moderných spoločenských hier je poskytnúť deťom, mládeži a dospelým priestor na aktívne trávenie voľného času a zábavu. Spoločenské hry sú ideálne pre rozvoj logického myslenia, stratégie a fantázie. Ich hraním sa deti učia, ako dodržiavať pravidlá, ako byť spravodlivý a ako sa vyrovnávať s prehrou. Tešíme sa na Vás ??♟.
Kto

 

ZASTAVTE šikanu

ZASTAVTE šikanu

Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou Vás pozýva na podujatie ZASTAVTE šikanu, ktoré sa realizuje v rámci projektu LDI 01004 Multifunkčné centrum 4.0 (Miestny rozvoj, odstraňovanie chudoby a inklúzia Rómov).

Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou získala grant na projekt LDI 01004 Multifunkčné centrum 4.0 (Miestny rozvoj, odstraňovanie chudoby a inklúzia Rómov).
Projekt je podporený z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky v rámci programu „LDI – Miestny rozvoj, odstraňovanie chudoby a inklúzia Rómov.

Podujatie sa uskutoční v stredu 01. februára 2023 o 13.15 h v Obecnej knižnici Dlhé Klčovo na tému Šport a šikana s pedagógom, športovým trénerom a odborníkom na športovú prevenciu diskriminácie, Mgr. Stanislavom Sotákom.

Pozývame Vás na interaktívny workshop seminára STOP šikanovaniu. Semináre sú zamerané na prevenciu šikanovania detí a mladých ľudí v škole, na priame a nepriame formy šikanovania, na prejavy agresívneho správania na fyzickej, psychickej a verbálnej báze, taktiež na aktivity na zlepšenie psychosociálnej klímy v prostredí školy.

Ak sa chcete dozvedieť viac o programoch a projektoch financovaných z Nórskych grantov na Slovensku, navštívte stránku www.norwaygrants.sk alebo Facebook Granty EHP a Nórska na Slovensku.

If you want to know more about programmes and projects financed by the Norway Grants in Slovakia, visit www.norwaygrants.sk or Facebook Granty EHP a Nórska na Slovensku.

Fitnes pre mozog

Fitnes pre mozog

?31. januára 2023 o 13.00 h? v Hornozemplínskej knižnici.
Držte svoj mozog vo výkone aj vy!
Viete, že tak ako nám môže ochabnúť svalstvo, tak je to rovnako aj s naším mozgom?
Počas viacerých stretnutí spoločne zvládneme rôzne mnemotechnické pomôcky na zapamätanie si nákupov, čísel telefónu, dôležitých dátumov alebo pin kódov na kartách.
Zábavnou, ľahkou a nenásilnou formou sa naučíme koncentrovať, povieme si o zdravej výžive už 31. januára 2023 o 13.00 hod. – Nezabudnite prísť ???

Vyhodnotenie okresného kola v Šalianskom Maťkovi 2023

Vyhodnotenie okresného kola v Šalianskom Maťkovi 2023

Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou organizovala vo štvrtok 26. januára 2023 okresné kolo súťaže v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko J. C. Hronského, ktoré sa uskutočnilo v spolupráci s Oblastným pracoviskom Matice slovenskej a Multifunkčným centrom 4.0 a mestom Vranov nad Topľou. Sme veľmi radi, že 28. ročník tejto významnej a celoslovensky populárnej súťaže sme už mohli stráviť spoločne v priestoroch knižnice.

Do okresného kola, ktorému predchádzali školské kolá, sa zapojilo 31 súťažiacich z 14 škôl vranovského okresu: ZŠ Lúčna, ZŠ Sídlisko II., ZŠ Juh, ZŠ Bernolákova, CSŠ Vranov, ZŠ Tovarné, ZŠ s MŠ Sedliská, ZŠ Hanušovce nad Topľou, ZŠ Holčíkovce,  ZŠ Sačurov, ZŠ Nižný Hrušov, ZŠ Sečovská Polianka, ZŠ Čierne nad Topľou a ZŠ Bystré. Tí boli rozdelení do 3 kategórií podľa veku.

Každú kategóriu hodnotila odborná porota v zložení:

  1. kategória (1. – 3. ročník) –Mgr. Lívia Godová, Mgr. Lenka Goroľová, Jana Loukotová
  2. kategória (4. – 5. ročník) – PhDr. Beáta Balintová, Bc. Roman Goroľ, Mgr. Viera Zálepová
  3. kategória (6. – 7. ročník) –Mgr. Martin Hajník, Mgr. Marianna Majzlíková, Mgr. Marianna Bačovčinová

Vranovský okres budú na krajskom kole reprezentovať súťažiaci, ktorí v jednotlivých kategóriach obsadili prvé miesta. V jednotlivých kategóriach boli ocenení títo žiaci:

1.kategória:

  1. miesto: Boris Lipkoš (ZŠ Juh)
  2. miesto: Laura Koperová (ZŠ a MŠ Tovarné)
  3. miesto: Tamara Galíková (ZŠ Hanušovce nad Topľou)

2. kategória:

  1. miesto: Laura Baranová (ZŠ Hanušovce nad Topľou)
  2. miesto: Lara Zubeková (ZŠ Sečovská Polianka)
  3. miesto: Adam Sabol (ZŠ Sedliská)

3.kategória:

  1. miesto: Peter Štec (ZŠ Bernolákova)
  2. miesto: Lenka Pšeničňáková (ZŠ Juh)
  3. miesto: Noemi Mitriková (ZŠ Sidl. II.)

Cieľom projektu je zvýšiť šance zraniteľných detí a mládeže zo sociálne znevýhodneného prostredia, a vytvoriť im možnosť uspieť v živote a v spoločnosti.

Za hudobný vstup ďakujeme Lenke Pavlovej, Lívia Vargová, Simone Kurucovej a Dominike Levstekovej pod vedením Ing. Michala Jenča z Folklórneho súboru Lipovec.

Ďakujeme veľmi pekne všetkým zúčastneným a postupujúcim do krajského kola prajeme veľa úspechov.

Pozrite si fotodokumentáciu z podujatia:

 

Montessori Piatky pre matky a ich vesmírna cesta

Montessori Piatky pre matky a ich vesmírna cesta

Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou v rámci projektu Multifunkčné centrum 4.0  zrealizovala podujatie Piatky pre matky, ktorý sa uskutočnilo v pondelok 23. januára 2023 o 10.00 hod. v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou.

Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou získala grant na projekt LDI01004 Multifunkčné centrum 4.0 (Miestny rozvoj, odstraňovanie chudoby a inklúzia Rómov).
Projekt je podporený z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky v rámci programu „LDI – Miestny rozvoj, odstraňovanie chudoby a inklúzia Rómov.

V pondelok 23. januára 2023 o 10.00 hod. sa uskutočnili Piatky pre matky s lektorkou, montessori pedagogičkou Mgr. Nikou Kriškovou Jamnickou na tému Cesta okolo sveta a čo nás obklopuje.

Montessori pedagogika je alternatívny smer, ktorý učí deti praktickému životu. Je svetovo uznávanou metodickou sústavou. Skladá sa z filozofie rozvoja dieťaťa a z konkrétnych praktických postupov s pomôckami. Vznikla na základe pozorovaní Márie Montessori o vývine detí v ranom veku. Základné heslo Montessori filozofie znie: „Pomôž mi aby som to dokázal sám.“ Hlavnou myšlienkou inšpiratívnej Marie Montessori bolo, že ak dokážeme výchovou formovať sebavedomé, slobodne uvažujúce a tvorivé deti, vyrastú z nich sebavedomí, slobodne uvažujúci a tvoriví dospelí. Toto všetko sa snažila Maria premietnuť do svojho prístupu k deťom a učenia.

Stretnutie klubu rodičov a detí z Cirkevnej základnej školy s materskou školou sv. Dominika Savia vo Vranove n. T. v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou v rámci cyklu Piatky pre matky 23. januára 2023 bolo na tému Cesta okolo nás a čo nás obklopuje. Lektorka predviedla hravé metódy s montessori pomôckami, pomocou ktorých mamičky získali inšpirácie pri rozvíjaní intelektu a pohybových zručností detí. Spoločne sme si vytvorili plagát našej zemegule, vyskúšali si kozmickú raketu a rôzne skladačky. Tešíme sa na ďalšie fašiangové stretnutie.

 

 

Piatky pre matky sú stretnutia určené pre mamičky (aj oteckov), ktoré sú na materskej dovolenke so svojimi detičkami. Mamičky dostávajú priestor, aby si mohli oddýchnuť, načerpať nové sily, ale hlavne, aby načerpali nové skúsenosti, inšpirácie, či už praktického zámeru alebo nové vedomosti z lekárskeho prostredia , psychológie, sociológie,… .Podujatie Piatky pre matky je určené všetkým matkám na materskej dovolenke, ale aj mimo nej. Prostredníctvom stretnutí realizujeme rôzne kultúrno-spoločenské a edukačné podujatia. Rodiny, ktoré k nám prídu budú vzdelanostne, kultúrne a odborne vedené nielen pracovníkmi knižnice, ale predovšetkým lektormi a odborníkmi.

Stretávať sa budeme v Hornozemplínskej knižnici alebo v spolupracujúcich centrách Multifunkčného centra 4.0: Komunitné centrum Hencovce, Obecná knižnica Banské, Obecná knižnica Dlhé Klčovo, CVČ Nižný Hrušov, ZŠ Čaklov.