ENVIROSOBOTY v Hornozemplínskej knižnici 8.

ENVIROSOBOTY v Hornozemplínskej knižnici 8.

5 R je skvelá pomôcka ako si zapamätať jednoduché a efektívne pravidlá, ak chceme žiť udržateľnejšie. Znížime produkciu odpadu, naučíme sa skromnosti a v neposlednom rade aj ušetríme.

 

 

ENVIROSOBOTY v Hornozemplínskej knižnici 1.

ENVIROSOBOTY v Hornozemplínskej knižnici 1.

 

ENVIROSOBOTY v Hornozemplínskej knižnici 1.

ENVIROSOBOTY v Hornozemplínskej knižnici 1.

ENVIROSOBOTY v Hornozemplínskej knižnici 1.

ENVIROSOBOTY v Hornozemplínskej knižnici 1.

ENVIROSOBOTY v Hornozemplínskej knižnici 1.

Poznáš naše stromy?

Poznáš naše stromy?

Mesiac apríl sa nám pomaly, ale isto končí, preto sme si pre Vás pripravili posledné aktivity týkajúce sa lesnej tematiky. Pusti si naše video s tvorivou dielňou a vyrob si krásne papierové stromčeky, zahraj si kvíz a otestuj sa, či Poznáš naše stromy?

Zároveň vám predstavujeme ďalšiu víťazku Emotikon kvízu 3 – stala sa ňou Katarína Čopeyová Šidlovská! Srdečne blahoželáme. Výhru si môžete vyzdvihnúť na oddelení pre deti a mládež.

Literárny štvrtok

Literárny štvrtok

Jednou z najpopulárnejších tém je čoraz viac téma koncentračných táborov z Osvienčimu. Dnes Vám v Literárnom štvrtku odporúčame knihu Neviestky z Osvienčimu. Kniha s veľmi silným príbehom a autentickým rozprávaním, je písaná s bolestivou citlivosťou, prenáša realitu dní a ľudí počas vojny do nášho života. Príbeh je popretkávaný rozprávaním ženy „súčasnosti“, ktorá tiež zvádza svoj boj. Kniha je založená na skutočných udalostiach, napísaná formou románu. Atraktívna mladá Poľka Eliza sa po sérii osudných chýb ocitne v pekle Osvienčimu. Vo vlaku, ktorý vezie väzňov do tábora, spozná Magdalenu, mimoriadne krásnu devätnásťročnú dievčinu. Šokované biedou, hladom a nesmiernym utrpením bojujú v príšerných podmienkach o prežitie. Ich krása však nezostane dlho nepovšimnutá: padnú do oka veliteľovi Komanda Puff Wolfgangovi Steinhoffovi, ktorý im ponúkne prácu. Za obslúženie desiatich mužov denne získajú poriadne jedlo, šaty a trocha dôstojnosti. A po odslúženom polroku ich vraj prepustia na slobodu!
Netušia, že si za svoje telá práve kúpili vstupenku do ďalšieho pekla, z ktorého iba zázrakom vyviazne živá len jedna z nich. Eliza si všetky udalosti zaznamenala do denníka, ktorý sa po vojne dostane do rúk Steinhoffovej matky. Verí, že v ňom nájde dôkaz o synovej nevine. Lenže to, čo sa dozvie, ju oberie o všetku nádej…

Webinár o knižnično – informačnom systéme BIBLIB

Webinár o knižnično – informačnom systéme BIBLIB

Dňa 22. apríla 2021 sa v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou uskutočnil webinár pod názvom BIBLIB v obecných knižniciach. Zástupkyňa riaditeľky Mgr. Beáta Ocilková privítala prítomných zástupcov knižníc a hosťa Mgr. Pavla Špániho, školiteľa a konzultanta firmy SVOP, ktorá vytvorila KIS DAWINCI, KIS BIBLIB a webový portál na vyhľadávanie kníh INFOGATE. Infogate je databáza kníh, ktorá slúži čitateľskej verejnosti, v ktorej sa nachádza viac ako 1,5 milióna záznamov knižných titulov. Knihy je možné vypožičať si vo viac ako 30. knižniciach po celom Slovensku.

BIBLIB je online knižnično-informačný systém, určený pre správu obecných, školských, firemných knižníc alebo knižníc nadácií a spolkov. Obsahuje všetky základné funkcie nutné pre chod a správu knižnice a jeho obsluhu zvládne aj neprofesionálny knihovník. Jednou z prvých knižníc vranovského regiónu, ktorá pracuje s KIS BIBLIB od januára 2020 je Obecná knižnica Soľ.

Po prezentácii základných funkcií KIS BIBLIB v rámci workshopu prebehla registrácia Obecnej knižnice v Rudlove pod vedením knihovníčky Mgr. Viery Zálepovej do systému BIBLIB. V následnej diskusii Mgr. Zuzana Kubačková z Obecnej knižnice Soľ zhodnotila pozitíva a uľahčenie činnosti na základe ročnej skúsenosti s týmto systémom. V diskusii na základe otázok vedúcej z Mestskej knižnice Hanušovce nad Topľou Bc. Ľubice Tomkovej získali účastníci dôkladnejšie informácie.

Na prezentácii sa osobne zúčastnili zástupcovia knižníc z týchto miest a obcí: Hanušovce nad Topľou, Soľ, Rudlov, Majerovce, Dlhé Klčovo a online Nižný Hrušov.

Uvádzanie KIS BIBLIB sa realizuje v podmienkach samosprávy pod odbornou gesciou Hornozemplínskej knižnice vo Vranove nad Topľou, ktorá poskytuje metodickú pomoc a poradenské služby pre knižnice vo vranovskom regióne.

V závere sa prítomní zhodli, že je veľkým prínosom zaviesť KIS BIBLIB do praxe vo svojich knižniciach a uľahčiť tak spracovanie dokumentov a evidenciu čitateľov.

Mgr. Zuzana Kubačková

(Obecná knižnica Soľ)

Klub moderných spoločenských hier

Klub moderných spoločenských hier

Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou pravidelne realizuje stretnutia Klubu moderných spoločenských hier pod názvom Kto sa hrá, nehnevá… Stretnutia sa konajú raz týždenne, vždy vo štvrtok od 14.00 hod. a sú určené širokej verejnosti bez vekového obmedzenia. Cieľom Klubu moderných spoločenských hier je poskytnúť deťom, mládeži a dospelým priestor na aktívne trávenie voľného času a zábavu. Spoločenské hry sú ideálne pre rozvoj logického myslenia, stratégie a fantázie. Ich hraním sa deti učia, ako dodržiavať pravidlá, ako byť spravodlivý a ako sa vyrovnávať so stratou. Pridaj sa k nám aj ty a zabav sa spolu so svojimi kamarátmi či rodičmi pri skvelých spoločenských hrách. Tešíme sa na teba!