Piatky pre matky

Piatky pre matky

Jedného aprílového rána Veverička Vierka stretla v Hornozemplínskej knižnici zaujímavých lesníkov, ktorí jej porozprávali ako sa starajú v lese nielen o stromčeky, ale ukázali jej, že sú tu preto, aby les ochraňovali. V rámci stretnutia Piatky pre matky mali možnosť detičky s rodičmi v knižnici zažiť zaujímavé interaktívne hry, kde si vyskúšali čuch, hmat a sluch. Ďakujeme lesníkom a mamičkám a už teraz sa tešíme na ďalšie spoločné stretnutie.

 

História vranovskej knižnice

História vranovskej knižnice

Dnešným dňom sme pokračovali v prednáške o Histórii vranovskej knižnice so študentami Gymnázia vo Vranove nad Topľou. Viacerí študenti sa aktívne zaujímali  o minulosť ale aj súčasnosť knižnice a stali sa aj našimi čitateľmi. Touto iniciatívou približujeme knižnicu mladým ľuďom pri príležitosti 100. výročia vzniku tejto organizácie, ktoré plynie ruka v ruke s  Európskym rokom mládeže. Zároveň pozývame študentov  všetkých stredných škôl, ktorí majú záujem dozvedieť sa viac o činnosti a aktivitách knižnice na jej návštevu. Tešíme sa…

Les ukrytý v knihe 2022

Les ukrytý v knihe 2022

Les ukrytý v knihe? ???
 
Aj tohto roku sa celým mesiacom apríl niesla téma LES. Odbornú prednášku plnú zaujímavostí nám odprezentovali lesní pedagógovia Ing. Mikulášková a Ing. Dobranský z LESY Slovenskej republiky – Lesy Vihorlat.
25.04. sa jej zúčastnili žiaci ZŠ Juh 1054 Vranov nad Topľou
28.04. študenti zo SŠI Vranov nad Topľou
29.04. detičky z Cirkevná spojená škola vo Vranove nad Topľou
 
Spoznali sme nové zvuky a zvieratká, preskúšali si nielen sluch ale aj hmat a čuch na rôznych zbierkach semien lesných drevín a dreva samotného.
Ďakujeme veľmi pekne za spoluprácu lesníkom a školám. ♥
Pozrite si fotky z dnešného stretnutia s deťmi z Cirkevnej spojenej školy.
Knihy sú skvelé: Čo je knižnica, ako vzniká kniha?

Knihy sú skvelé: Čo je knižnica, ako vzniká kniha?

Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou a Prešovský samosprávny kraj v rámci projektu Multifunkčné centrum 4.0 LDI 01004 (Miestny rozvoj, odstraňovanie chudoby a inklúzia Rómov.) zrealizovala podujatie Knihy sú skvelé spojené s Bibliograficko-informačnou výchovou 27. apríla 2022 o 09.00 h v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou.

Čo je knižnica, ako vzniká kniha, čím je špeciálne oddelenie špeciálnych služieb  či ako funguje 3D tlačiareň, sa  dozvedeli deti z MŠ Ondavské Matiašovce. Preverili si znalosti o knižnici a o knihách, dozvedeli sa zaujímavosti o zvukových knihách a navyše si mohli vyskúšať čítanie hmatom – knihy v Braillovom písme. Prezreli si výrobky 3D tlačiarne – Fablabik, vyskúšali si 3D perá a ako darček dostali žetóny a darček pre mamky ku Dňu matiek, vyrobený 3D tlačiarňou.

Hornozemplínsku knižnicu vo Vranove nad Topľou v rámci projektu Multifunkčné centrum 4.0 navštívili deti zo ZŠ Čičava, ktorí knižnicu navštívili prvýkrát v tomto školskom roku 2021/2022. Deti neskrývali nadšenie z priestorov knižnice, z množstva zaujímavých kníh a pútavých informácií podaných hravou formou. Žiaci si so sebou odniesli nielen nové poznatky o knižnici, ale aj o knihe ako takej. No najmä si vyskúšali aké je náročné byť hercom v podobe bábkového divadla dramatizovanej rozprávky Išlo vajce na vandrovku.

Ak sa chcete dozvedieť viac o programoch a projektoch financovaných z Nórskych grantov na Slovensku, navštívte stránku www.norwaygrants.sk alebo Facebook Granty EHP a Nórska na Slovensku.

If you want to know more about programmes and projects financed by the Norway Grants in Slovakia, visit www.norwaygrants.sk or Facebook Granty EHP a Nórska na Slovensku.

Jazykový kurz: Nemecký jazyk

Jazykový kurz: Nemecký jazyk

Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou a Prešovský samosprávny kraj v rámci projektu Multifunkčné centrum 4.0. Vás pozývajú na Jazykové kurzy nemeckého jazyka.

Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou získala grant na projekt LDI 01004 Multifunkčné centrum 4.0 (Miestny rozvoj, odstraňovanie chudoby a inklúzia Rómov).
Projekt je podporený z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky v rámci programu „LDI – Miestny rozvoj, odstraňovanie chudoby a inklúzia Rómov.

Realizácia projektu tak prispeje k naplneniu hlavného sloganu: „Spoločným úsilím k zelenejkonkurencieschopnej a inkluzívnej Európe“./ „Working together for a greencompetitive and inclusive Europe“.

Pravidelný šesťtýždňový kurz bude prebiehať v priestoroch Obecnej knižnice Banské každý utorok od 03. mája 202213:00 h.

Lektorom jazykového kurzu nemeckého jazyka je Mgr. Zuzana Radová.

Pomocou jazykového kurzu sa študenti a žiaci Obecnej knižnice Banské naučia základy nemeckého jazyka, prípadne zlepšia svoje jazykové znalosti a schopnosti, zlepší sa ich komunikácia v nemčine, a taktiež aj písomná komunikácia.

Pevne veríme, že jarné kurzy nemeckého jazyka prispejú k lepšej vzdelanosti mladých študentov a pomôžu im nájsť svoje uplatnenie a lepšie miesto v živote.

Ak sa chcete dozvedieť viac o programoch a projektoch financovaných z Nórskych grantov na Slovensku, navštívte stránku www.norwaygrants.sk alebo Facebook Granty EHP a Nórska na Slovensku.

If you want to know more about programmes and projects financed by the Norway Grants in Slovakia, visit www.norwaygrants.sk or Facebook Granty EHP a Nórska na Slovensku.

NÓRSKE GRANTY

O projekte