Mikulášsky týždeň 2020

Mikulášsky týždeň 2020

Mikuláš sa už niekoľko storočí považuje za patróna detí.

Pamätáme na dávne rána 6. decembra, utekanie k oknu, kde sme večer postavili starostlivo vyčistené čižmy a očakávali v nich sladkosti. Kde sú jeho korene a prečo si dávame darčeky?

Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou pripravila Mikulášsky týždeň od 1. do 6. decembra 2020.

 

 

 

Zvyky na Ondreja

Zvyky na Ondreja

V nedeľu sme zapálili prvú sviečku na adventnom venci, ktorá predstavuje NÁDEJ. Zatiaľ horí len jedna a jej svetielko je slabučké, no aj tak nám pripomína očakávanie Vianoc, rozžiarené detské očká,… Naši starí rodičia toto obdobie prežívali naplno vychutnávajúc každý nový deň. Dôkazom toho sú aj bohaté zvyky a tradície na Ondreja (30.11.). Posúďte sami.

Zvyky na Ondreja

 

 

Knižné medové dni

Knižné medové dni

Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou pre Vás pripravila Knižné medové dni, ktoré sa uskutočnia od 2. do 4. decembra 2020. Pri tejto príležitosti knižnica vydáva bibliografický bulletin Včela v živote človeka, ktorý ponúka zoznam kníh z fondu knižnice k téme včelárstvo. Súčasťou podujatia bude výstava kníh o včelách a včelároch z fondu knižnice, výstava rozprávkových postavičiek z dielne pani Boženy Vargovej a iné sprievodné aktivity. Podujatie je realizované s finančnou podporou MKSR.

PROGRAM

 

 

Dobrý deň, včielka!

Zvukové knihy

Zvukové knihy

Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou ponúka pre svojich čitateľov, okrem bohatého knižničného fondu, možnosť vypožičať si zvukové knihy.

Táto služba je primárne určená pre nevidiacich a slabozrakých.

 Zvukové knihy sú zapožičané zo Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči (SKN), ktorá je jediná svojho druhu na Slovensku, je špeciálnou knižnicou a súbežne aj vydavateľstvom periodických a neperiodických dokumentov v špeciálnych formách (Braillovo písmo, zvukové nahrávky, zväčšený typ čiernotlačového písma, digitálne texty, reliéfna grafika).

Sv. Katarína

Sv. Katarína

Sv. Katarína – patrónka právnikov, nevydatých žien, učencov, študentov, mlynárov, baníkov a železničiarov.

Sv. Katarína Alexandrijská sa vyznačovala neobyčajnou vzdelanosťou, mravnými cnosťami, veľkou zvedavosťou, výrečnosťou a pracovitosťou. Tradične sa na Katarínu konali posledné tanečné zábavy pred adventom, ktorý zakazoval tanec, spev a zábavu. V minulosti, celú katarínsku zábavu mali na starosti ženy a platilo „ženské právo“. Ženy zaplatili muzikantov, partnerom pohostenie, pripravovali občerstvenie, ale tiež si vyberali s kým budú tancovať. O polnoci sa vyhlasovala pánska volenka. Dievčatá dávali svojim tanečníkom ako darček – symbolický koláčik. V ľudových predstavách sa deň Kataríny chápal ako prvý zimný deň.