Dni Spišského Jeruzalema 2021

Dni Spišského Jeruzalema 2021

Dni Spišského Jeruzalema 2021

Spišské biskupstvo a mesto Spišské Podhradie po minuloročnej prestávke usporiadajú ďalší ročník duchovno-kultúrneho festivalu Dni Spišského Jeruzalema 2021.
Podujatie sa uskutoční v dňoch 28. – 30. mája 2021 v priestoroch kalvárie Spišský Jeruzalem, Spišskej Kapituly a mesta Spišské Podhradie. V rámci platných hygienických opatrení je koncipované ako súhrn zaujímavých predovšetkým exteriérových akcií.
Nosnú časť programu tvoria duchovné podujatia – v piatok pobožnosť krížovej cesty v priestoroch Spišského Jeruzalema a v sobotu pútnická sv. omša rovnako pod holým nebom.
Literárny štvrtok

Literárny štvrtok

V literárnom štvrtku vám odporúčame prehľadnú Encyklopédiu vojen od najstarších čias po súčasnosť. Encyklopédia vojen je prvé dielo, kde sú komplexne spracované vojny a bitky od historikov. Kniha je veľmi pútavá nielen textom, ale aj ilustráciami – historickými obrázkami, či fotografiami, nechýbajú ani mapy a náčrty bitiek. Čitateľ má tak možnosť vytvoriť si predstavu o historických vojnových udalostiach z minulosti až po súčasnosť. V knihe je chronologicky usporiadaný výber starovekých, stredovekých, novovekých i súčasných vojnových dejín. Záver knihy je doplnený o slovník vybraných pojmov i funkčné a hodnostné pomenovanie príslušníkov jednotlivých armád.

Kniha predstavuje výber z vojnových konfliktov, pričom opisuje a objasňuje vojensko-politické pozadie a dôsledky vojen v celosvetovom meradle s dôrazom na naše národné dejiny. Autori knihy ponúkajú čitateľovi prehľad o vyše 200 vojnách a takmer 70 bitkách od najstarších čias po súčasnosť.

 

 

Besedy s obľúbenými spisovateľmi

Besedy s obľúbenými spisovateľmi

Srdečne Vás pozývame v mesiaci jún na besedy s obľúbenými spisovateľmi pre deti a mládež: Danušou Dragulovou-Faktorovou, Markou Staviarskou a Valentínom Šefčíkom, ktoré sa uskutočnia 16.6.2021 v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou.

Besedu podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom projektu Čítačka s písačkou.

Trénujme si pamäť spoločne

Trénujme si pamäť spoločne

Ako si niekto dokáže okamžite zapamätať meno predstavovaného, dlhé telefónne číslo na prvé počutie či kompletný víkendový nákup? Rozhoduje o tom naše centrum krátkodobej pamäti – hippocampus a ako každý správne fungujúci orgán aj tento musíme trénovať, ináč ochabne a neskôr sa nestačíme diviť, keď si nedokážeme zapamätať ani pár jednoduchých vecí. Cieľom tréningu pamäti je predchádzať práve takýmto situáciám a byť aktívnym počas celom dĺžky Vášho života.

Ako funguje kognitívny tréning? Cvičenia zapájajú do aktivít tie časti mozgu, ktoré pri bežných rutinných činnostiach nie sú využívané na požadovanej úrovni. Udržiavajú tak celý mozog aj jeho časti v stavoch vysokej výkonnosti a sú prevenciou úbytku pamäťových zručnosti pri procesoch starnutia aj pri chorobách a iných negatívnych javoch. Pozývame Vás do Hornozemplínskej knižnice, kde pravidelne každý utorok o 13.00 svoju pamäť trénujeme spoločne. Vyskúšajte si cvičenia spolu s nami:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čítačka s písačkou

Čítačka s písačkou

Prešovský samosprávny kraj a Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou vyhlasujú regionálnu literárno-výtvarnú súťaž Čítačka s písačkou. Do súťaže sa môžu zapojiť deti a mládež od 7 do 15 rokov. Žáner, téma a technika prác je ľubovoľná. Hodnotí sa originalita a spracovanie témy. Literárne práce zasielajte v elektronickej forme  a dvoch vytlačených kópiách, výtvarné práce poštou alebo prineste do knižnice. Práce musia obsahovať meno a priezvisko, vek, školu.

Práce, ktoré nebudú obsahovať požadované údaje, budú zaslané nesprávnym spôsobom alebo po termíne uzávierky, nebudú zaradené do súťaže.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Termín uzávierky literárnych a výtvarných prác je 25 . jún 2021.