Šaliansky Maťko 2022

Šaliansky Maťko 2022

Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou organizovala v pondelok 31. januára 2022 regionálne kolo súťaže v prednese slovenských povestí Šaliansky Maťko J. C. Hronského, ktoré sa uskutočnilo v spolupráci s Oblastným pracoviskom Matice slovenskej a Multifunkčným centrom 4.0. Sme veľmi radi, že 27. ročník tejto významnej a celoslovensky populárnej súťaže sme už mohli stráviť spoločne v priestoroch knižnice.

Do okresného kola, ktorému predchádzali školské kolá, sa zapojilo 22 súťažiacich z 9 škôl vranovského okresu: ZŠ Lúčna, ZŠ Sídlisko II., ZŠ Juh, ZŠ Bernolákova, CSŠ Vranov, ZŠ Tovarné, ZŠ s MŠ Sedliská, ZŠ Sečovská Polianka a ZŠ Bystré. Tí boli rozdelení do 3 kategórií podľa veku.

Každú kategóriu hodnotila odborná porota v zložení:

1. kategória (1. – 3. ročník) – Mgr. Alžbeta Madejová, Mgr. Renáta Bačíková-Mikčová, Mgr. Katarína Ondovčáková

2. kategória (4. – 5. ročník) – Mgr. Miroslav Gešper, Mgr. Lívia Godová, Mgr. Marianna Majzlíková

3. kategória (6. – 7. ročník) – Mgr. Anastázia Sabolová, PhDr. Valéria Novikmecová, Mgr. Viera Zálepová

Vranovský región budú na krajskom kole reprezentovať súťažiaci, ktorí v jednotlivých kategóriach obsadili prvé miesta. V jednotlivých kategóriach boli ocenení títo žiaci:

1. kategória:

1. miesto: Miriam Urigová (CSŠ Vranov)

2. miesto: Boris Lipkoš (ZŠ Juh)

3. miesto: Ella Veliká (ZŠ Bernolákova)

2. kategória:

1. miesto: Natália Fedorová (ZŠ s MŠ Sedliská)

2. miesto: Emma Mülbauerová (ZŠ Juh)

3. miesto: Anastázia Novotná (ZŠ Bystré)

3. kategória:

1. miesto: Ľubomír Molitoris (ZŠ Tovarné)

2. miesto: Rebeka Bížová (ZŠ Bernolákova)

3. miesto: Katarína Adamová (ZŠ Sečovská Polianka)

V rámci projektu Multifunčkné centrum 4.0 bola udelená špeciálna cena pre Vladimíra Mitráša zo ZŠ Bystré.

Cieľom projektu je zvýšiť šance zraniteľných detí a mládeže zo sociálne znevýhodneného prostredia, a vytvoriť im možnosť uspieť v živote a v spoločnosti.

Za hudobný vstup ďakujeme Zuzane Mičejovej pod vedením Mgr. Petra Šofranka z Folklórneho súboru Cifroško.

Ďakujeme veľmi pekne všetkým zúčastneným a postupujúcim do krajského kola prajeme veľa úspechov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Braillov deň

Braillov deň

Dnes, dňa 24.1.2022 nás navštívili žiaci 9. ročníka ZŠ Sídlisko II 1336, Vranov nad Topľou. Absolvovali prednášku na tému Braillov deň a dozvedeli sa o histórii a vzniku Braillovho písma, o životnom príbehu tvorcu a taktiež, že knižnica je sprístupnená aj pre ľudí so zrakovým znevýhodnením.
Na podujatí si skúsili napísať aj svoje meno v Braillovom písme✍️ a vypočuli si aj známych hudobníkov, ktorí zastupujú túto komunitu.
Veríme, že si podujatie užili a odchádzali s pocitom, že zdravé oči ?nie sú samozrejmosť a treba si ich vážiť.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100. výročie narodenia Eleny Čepčekovej

100. výročie narodenia Eleny Čepčekovej

* 26. január 1922, Dolná Ždaňa – † 6. január 1992, Bratislava

V stredu si pripomenieme 100. výročie narodenia významnej slovenskej prozaičky, poetky, dramatičky a autorky literatúry pre deti a mládež Eleny Čepčekovej (rodným menom Kaššovej), ktorá publikovala i pod menom po druhom manželovi Elena Benešová a pod pseudonymom Elena Hronská.

Písala pre deti a mládež. Jej tvorba má široké tematické a druhové rozpätie. Jej knihy sú určené pre najmenších (leporelá) až po dospievajúcich (dievčenský román). Orientovala sa predovšetkým na dobovú problematiku vrátane aktuálnych etických problémov. Zaujal ju život v prírode, témy zo súčasného života na dedine a v meste, prostredie rodiny, školy, internátu. Písala poéziu – lyriku, veršovanú rozprávku, hrdinskú a životopisnú epiku, aj prózu – črtu, rozprávku, modernú rozprávku, novelu a román. Prejavila sa ako dobrá rozprávačka zážitkov a skúseností mladého dievčaťa z rozličných prostredí predmníchovskej republiky.

Narodila sa 26. januára 1922 v roľníckej rodine v Dolnej Ždani. Strednú školu vychodila v Banskej Bystrici. Uverejňovať svoje práce začala v povojnovom Slniečku a Priateľovi dietok. Jej poéziu výrazne ovplyvnili reprezentanti týchto časopisov ako bola Mária Rúzusová-Martáková a Dominik Štubňa-Zámostský.

Učila v Kostoľanoch pod Tríbečom, potom pôsobila v Bratislave v Československom štátnom filme a v redakciách časopisov Ohník, Zornička a Slniečko.

Z jej tvorby možno spomenúť veršované príbehy pre deti Utopený mesiačik (1959), Dve mačiatka (1960, 1964), A ja som už veľká (štyri vydania). Próza Meduška (3 vydania), Meduška a jej kamaráti (1971) sa dočkala aj spracovania pre televíziu, jej autorka spolupracovala aj na televíznom seriáli pre deti Mestečko Pimparapac (1963-1969). Z prózy pre dospievajúcich sú známe romány Dievča z majera (1960), Serenáda pre Martinu (1972), Monika (1973), Nezabudni Monika (1974) a Monikine cesty (1987).
Elena Čepčeková zomrela 6. januára 1992. Iba niekoľko dní chýbalo, aby sa dožila 70 rokov.
Pri päťdesiatom výročí vzniku vydavateľstva Mladé letá v roku 2000 zverejnili jedno zaujímavé číslo – knihy Eleny Čepčekovej vyšli v súhrnnom náklade takmer jeden milión výtlačkov. V januári 2010 sa v rodisku spisovateľky Dolnej Ždani konala konferencia o jej živote a diele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O vranách pri Topli

O vranách pri Topli

Dňa 21.01.2022 sme na oddelení špeciálnych služieb Hornozemplínskej knižnice vo Vranove nad Topľou privítali deti z MŠ Sídl. 1. mája. Cez prerozprávanú povesť O vranách pri Topli od Antona Habovštiaka v rámci projektu Multifunknčé centrum 4.0. Deti sa dozvedeli o zrode nášho mesta. Podujatie sme spestrili krátkym divadelným predstavením danej povesti, v ktorom si mali možnosť zahrať všetky deti. Bodkou bola pieseň o Vranove, ktorou sa s nami deti rozlúčili.