Trénovať pamäť? Prečo nie!

Trénovať pamäť? Prečo nie!

Koľkokrát sa vám stalo, že ste na ulici stretli niekoho, kto vás pozdravil, pustil sa s vami do rozhovoru a vy ste si ani po desiatich minútach nevedeli spomenúť, kto to je a ako sa volá? Alebo keď ste niekomu chceli nadiktovať svoje vlastné telefónne číslo a nedokázali ste si naň spomenúť? Alebo kam ste položili telefón, ktorý ste ešte pred chvíľou držali v ruke? Svoju pamäť berieme ako samozrejmosť…, ale nie je to tak. Je potrebné sa o ňu starať a trénovať. A práve dnes je ideálny čas. Koláčiky ste už pojedli, v televízii ste pozreli všetky programy a do Silvestra je ešte ďaleko. Poďme na to spolu.

 

Úloha č. 1

Na každé písmeno napíšte pojem, ktorý súvisí s vianočným časom:

A – napr. Advent

M –

B –

N –

C –

O –

D –

P –

 

Úloha č. 2

Čo dobré ste piekli počas vianočných sviatkov? Na každé písmeno napíšte zákusky, dobroty a dezerty:

K –

M –

Ž –

B –

L – napr. Linecké koláčiky

S –

G –

N –

F –

T –

 

Úloha č. 3

Podľa písmena vášho mena napíšte, čo ste dostali pod stromček.

Napr. M – Matúš: mačka, mobil ….

 

Úloha č. 4

Napíšte čo najviac slov, ktoré začínajú na DAR, napr. darček, darmo ….

 

Nový rok cez detské oči

Nový rok cez detské oči

Naši najmilší čitatelia!

Keďže sa do konca roka už neuvidíme, pripravili sme si pre vás pracovný list k Novému roku. Vypustite svoju fantáziu naplno a vytvorte si svoj vlastný ohňostroj, ktorý bude plný farieb. Dostupný je v pdf verzii TU.

Do nového roka

zdravie nech vás neobchádza

šťastie nech neodchádza

láska nech Vás sprevádza

na každom kroku.

Prajeme Vám taký rok 2021 aký si vysnívate, nech je plný dobrodružstiev ako v knihách, ktoré Vám s láskou požičiavame.

Kolektív Hornozemplínskej knižnice vo Vranove nad Topľou

Vianočné inšpirácie

Vianočné inšpirácie

Do Vianoc nám ostáva už len pár dní. Ak patríte medzi tých, ktorí sa rozhodujú na poslednú chvíľu, aké zákusky upiecť, ako si ozdobiť byt či dom, príďte sa inšpirovať knihami s vianočnou tematikou do Hornozemplínskej knižnice.

 

 

Šaliansky Maťko J. C. Hronského

Šaliansky Maťko J. C. Hronského

28. ročník súťaže v prednese slovenských povestí Šalianskeho Maťka sa bude konať v spolupráci s Vami, milí rodičia a pedagógovia, a preto sa obraciame na Vás, aby ste vytvorili deťom priestor na rozvoj ich tvorivých schopností a pomohli im nadväzovať kontakty a blízke vzťahy s tvorbou J. C. Hronského.

Hlavným organizátorom súťaže je Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou, Oblastné pracovisko Matice slovenskej vo Vranove nad Topľou a Mesto Vranov nad Topľou.

PROPOZÍCIE SÚŤAŽE

Súťaž sa uskutoční 21. januára 2021 v online priestore.

Súťaže v prednese slovenskej povesti od ľubovoľného autora sa môžu zúčastniť žiaci 2. – 7. ročníka ZŠ, ako aj žiaci reálnych gymnázií (tried príma, sekunda)

v troch kategóriách:

  1. kategória žiaci 2. – 3. ročníka ZŠ
  2. kategória žiaci 4. – ročníka ZŠ
  3. kategória žiaci 6. – 7. ročníka ZŠ

Každý žiak súťaží s jednou slovenskou povesťou v rozsahu najviac 6 minút.

Vyplnené návratky Navratka SM 2021 pošlite najneskôr do 15. 1. 2021.

Ukážku prednesu je potrebné zaslať (mailom, na messenger knižnice) alebo priniesť na USB kľúči do knižnice do 24. 1. 2021.

Porota 28. 1. 2021 pozrie všetky ukážky, vyberie víťazov, ktorí budú o víťazstve informovaní.

Lomnica v premenách času

Lomnica v premenách času

Prežívame obdobie Adventu. Latinské slovo Adventus znamená príchod. Je to čas, kedy sa môžeme pripraviť na sviatky pokoja a lásky, na Vianoce. A práve v tomto čase prichádza na svet nová regionálna publikácia Lomnica v premenách času, ktorú sme včera (15.12.2020) uviedli do života. jej autormi sú dvaja vranovskí rodáci Dr. Pavol Molčan a Dr. Martin Lupčo.

Nová monografia je kamienkom do mozaiky dejín a súčasnosti Vranova, osobitne mestskej časti Lomnice, kamienkom, ktorý obohatí regionálnu databázu o zaujímavé poznatky tejto mestskej časti. Ide o jedinečnú publikáciu hodnotnú nielen svojim dizajnom, ale predovšetkým obsahom a bohatým fotografickým materiálom. Zachytáva prírodné podmienky tejto lokality – faunu a flóru, ktoré spracovali kolegovia z hanušovského múzea.

Dejinami Lomnice, školstvu a osobnostiam sa venovali historik Dr. Martin Lupčo. Novodobé udalosti, šport, kultúru a výrazné osobnosti zachytil Dr. Pavol Molčan. V knihe nechýba súpis o náboženských pomeroch tejto mestskej časti. Súčasťou publikácie sú aj spomienky Lomničanov a ich príbehy, ktoré sú uverejnené v samostatnej kapitole. Samozrejme, nechýba ani obrazový materiál, kde sú uverejnené fotografie z čias minulých aj súčasných.

Hudobným hosťom večera bola speváčka Hanka Servická.