Nezabudli ste na tréning pamäti?

Nezabudli ste na tréning pamäti?

Chcete myslieť rýchlejšie a lepšie? Trénujte si mozog! Sobota poobede je ideálny čas. Určite máte upratané. Nachystané a na stole mate uvarenú rozvoniavajúcu kávičku… Stačí len ceruzka a ideme spolu na to ?

 

Online Prehliadka prednesov regionálnych povestí

Online Prehliadka prednesov regionálnych povestí

Dňa 28.1.2021 sa v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove nad Topľou uskutočnila online Prehliadka prednesov regionálnych povestí. Podujatie sa konalo dištančnou formou, deti do knižnice zaslali nahrávky svojich prednesov, ktoré si následne pozrela a ohodnotila odborná porota v zložení Mgr. Alžbeta Madejová, Mgr. Anastázia Sabolová a Mgr. Katarína Ondovčáková. Do podujatia sa zapojilo 7 základných škôl (ZŠ Lúčna, ZŠ Bernolákova, ZŠ s MŠ Sedliská, ZŠ Sídlisko II, ZŠ Juh, ZŠ Bystré, ZŠ Žalobín) s 23 nahrávkami.

Keďže porota zhodnotila, že všetci recitátori boli nesmierne nadaní a dôkladne pripravení, ocenení budú všetci súťažiaci. Taktiež veľmi ocenila kvalitný výber povestí a bola príjemne prekvapená, že o súťaž prejavilo záujem aj veľa chlapcov. Porotkyne sa zhodli v konštatovaní, že vďaka recitátorom zažili v knižnici príjemné dopoludnie a z podujatia si odnášajú kvalitný umelecký zážitok. Všetkým deťom vyjadrili obdiv, že ani súčasná nepriaznivá situácia ich neodradila od recitovania a praje im veľa krásnych a tvorivých chvíľ pri práci s umeleckým textom a mnoho úspechov v ďalších súťažiach v prednesoch.

Porota zároveň vybrala tri najlepšie prednesy, ktoré získali tzv. zlaté pásmo – Natália Fedorová (ZŠ s MŠ Sedliská), Anastázia Novotná (ZŠ Bystré) a Daniela Janočková (ZŠ s MŠ Sedliská). Ostatní súťažiaci získali tzv. strieborné pásmo – Filip Gajdoš (ZŠ Bystré), Timotej Katica (ZŠ Bystré), Ema Katicová (ZŠ Bystré), Patrik Leško (ZŠ Bystré), Slávka Ivanová (ZŠ Bystré), Sebastián Krivák (ZŠ Bystré), Zita Kubová (ZŠ Bystré), Viliam Jonek (ZŠ Žalobín), Alexandra Kurucová (ZŠ Lúčna), Juraj Jakubčin (ZŠ Lúčna), Marko Truchan (ZŠ Lúčna), Katarína Kačurová (ZŠ Bernolákova), Alexandra Dančevská (ZŠ Bernolákova), Rebeka Bížová (ZŠ Bernolákova), Emma Mülbauerová (ZŠ Juh), Lenka Pšeničňaková (ZŠ Juh), Viktória Karjanská (ZŠ Juh), Ján Štefanko (ZŠ Sídl. II). Tomáš Puškár (ZŠ Sídl. II), Tamara Kolesárová (ZŠ Sídl. II).

Ceny si môžete vyzdvihnúť v knižnici na oddelení pre deti a mládež.

Srdečne ďakujeme všetkým rodičom a pedagógom, ktorí u detí rozvíjajú vzťah k umeniu a aj v tejto neľahkej dobe ich podporujú v tvorivosti a pomáhajú im zdokonaľovať jazykové a recitačné schopnosti. Vďaka patrí aj všetkým deťom – talentovaným recitátorom, ktorí sa do súťaže zapojili a podieľajú sa tak na pestovaní a zachovávaní pozitívneho vzťahu k slovenskej literatúre. Veľké poďakovanie patrí, samozrejme, aj porote, že si našla čas a nezľakla sa neľahkej úlohy ohodnotiť našich šikovných recitátorov.

JANUÁR – medzinárodný mesiac kreativity

JANUÁR – medzinárodný mesiac kreativity

Viete, že mesiac január je Medzinárodným mesiacom kreativity? Kreativita (tvorivosť) by mala byť súčasťou nášho života. Podporuje fantáziu, ktorá rozvíja tvorivé myslenie aj našu osobnosť. Veľký vplyv na našu osobnosť má aj prostredie, v ktorom žijeme (rodina, priatelia, kolegovia).  Podľa teórie osobnosti poznáme 4 typy (sangvinik, flegmatik, melancholik, cholerik). Viete akým typom ste vy? Pokúste sa na základe nášho kvízu vymedziť svoj typ temperamentu.

 

Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou je od 28.1.2021 otvorená pre verejnosť v špeciálnom režime

Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou je od 28.1.2021 otvorená pre verejnosť v špeciálnom režime

Možnosť vrátenia kníh do BIBLIOBOXU, ktorý je dostupný 24 hodín;

  • Objednanie si požadovaných kníh a dokumentov cez Online katalóg, e-mailom: kniznica@kniznicavranov.sk, dospele.odd@kniznicavranov.sk, telefónom: 057/4464468 alebo na mobile: odd. pre dospelých: 0917 509 616, odd. špeciálnych služieb: 0907 502 476 vám výrazne pomôže.
  • Priamo v knižnici;
  • Je možné vypožičiavať si aj časopisy a spoločenské hry;

Je nevyhnutné dodržiavať hygienické opatrenia:
1. Vstup a pobyt vo vnútorných priestoroch knižnice umožniť len osobám s prekrytými hornými dýchacími cestami, rúškom, respirátorom bez výdychového ventilu, šálom alebo šatkou;

2. Pri vstupe do knižnice aplikovať dezinfekciu na ruky alebo použiť jednorazové rukavice, a zmerať si telesnú teplotu bezdotykovým meračom;

3. Dodržiavať odstup v radoch minimálne 2 m; uvedené neplatí pre osoby žijúce v spoločnej domácnosti;

4. Počet návštevníkov v prevádzke v jednom okamihu nesmie prekročiť koncentráciu jeden návštevník na 15 m2 z plochy prevádzky (teda priestoru určenému pre čitateľov, nie celej knižnice); to neplatí pre deti do 10 rokov v sprievode dospelej osoby; pokiaľ plocha prevádzky určená pre návštevníkov nedosahuje 15 m²;

5. Zákaz konzumovať pokrmy a nápoje v interiérových alebo exteriérových častiach knižnice;

Na základe vyhlášky č. 14/2021 ÚVZ SR sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k režimu vstupu osôb do priestorov knižnice nasledovne:

  • Zakazuje sa vstup osobám do vnútorných a vonkajších priestorov;

Samozrejme sú výnimky:

  • ako napríklad príslušník záchranných a bezpečnostných zborov alebo ozbrojených zborov pri plnení ich úloh;
  • Je nevyhnutné preukázať sa negatívnym COVID-19 testom, alebo dokladom o prekonaní ochorenia COVID-19, nie starším ako tri mesiace.

(potvrdením o negatívnom výsledku RT-PCR testu; potvrdením o negatívnom výsledku antigénového testu certifikovaného na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 vykonaného v období od 18. januára 2021; Osoba, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 a má o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiac; Osoba, ktorá sa preukáže, že jej bolo diagnostikované ochorenie COVID-19 v období od 2. novembra 2020 do 17. januára 2021);

Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou  je oprávnená požadovať od osoby vstupujúcej do vnútorných alebo vonkajších priestorov knižnice, predloženie príslušného dokladu, ktorý preukazuje niektorú zo skutočností podľa § 1 ods. 2; do tohto dokladu je prevádzkovateľ zariadenia oprávnený nahliadnuť (alternatívy nájdete v §2 ods 4 a 5).

  • Zatvorené ostávajú detské kútiky, pretrváva nemožnosť prezenčného štúdia a trávenia voľného času v knižnici;
  • Podujatia je možné realizovať len online formou;

V záujme ochrany vlastného zdravia, ako aj zdravia našich zamestnancov, prosím, venujte zvýšenú pozornosť nasledujúcim pokynom.

Buďme k sebe ohľaduplní a trpezliví a spoločne to zvládneme!

Tešíme sa na vašu návštevu!

 

Koncipovanie dotazníka

Koncipovanie dotazníka

Študenti končiacich ročníkov už usilovne pracujú na svojich záverečných prácach.

Súčasťou mnohých je aj dotazník.

Niekoľko základných rád pri jeho tvorbe sme zhrnuli do priloženej prezentácie Koncipovanie dotazníka .

Prajeme veľa šťastia pri písaní a obhajovaní prác.